Om Kendo

Kendo 剣道 är en modern japansk kampsport med anor långt tillbaka i samurajernas stridskonst. Fram till 1700-talet tränade samurajer med solida träsvärd (bokuto) utan skydd. Efterhand blev det dock vanligare och vanligare att olika fäktskolor använde skydd/rustninig (bogu) och bambusvärd för att undvika onödiga skador.

Det är en kampsport där matcher utkämpas med svärdsattrapper (shinai) gjorda av bambu eller kolfiber. Kroppen skyddas av en ”rustning” (bogu) och man är klädd i vit eller mörkblå byxkjol (hakama) och skjorta (gi). Det finns även en del av kendoutövandet som fokuserar på stil och teknik och där förutbestämda rörelsemönster, kata, övas mot en motståndare. Då används det traditionella bokuto och ingen rustning bärs av deltagarna, dock markeras enbart träffarna för att undvika skador.

Platsen där kendo, och andra budoformer tränas kallas för en dojo. Dojo är det japanska ordet för ”träninghall”. Längre tillbaka i tiden var det vanligt att en dojo upprättades vid ett shintotempel eller helig plats.  Ordet är sammansatt av tecknet Do som betyder ”vägen” eller ”livsstil”, Jo kan översättas med ”platsen”. Tillsammans ger dem betydelsen platsen där livsstilen förädlas. Ofta ser man små altare eller tavlor med kalligrafi (shomen) i en dojo. För att visa respekt när man går in i en dojo stannar man i dörren och tar av sig skorna och bugar mot shomen.

Idag har kendo utvecklats till en modern kampsport men mycket av traditionen och etiketten lever fortfarande kvar. Det finns ett stort inslag av etikettregler och mental träning.

I Japan är sporten väldigt vanlig och många börjar träna redan som barn. Olika college, universitet och till och med polisstationer har sina egna lag som representerar dem vid olika tävlingar.

Vill du veta mer om kendo, besök gärna www.kendo.com

Här kan du se ett smakprov av hur en kendoträning kan se ut.

1975 publicerade All Japan Kendo Federation följande om kendo:

The Concept of Kendo

The concept of Kendo is to discipline the human character through the application of the principles of the Katana (sword).

The Purpose of Practicing Kendo

The purpose of practicing Kendo is:

To mold the mind and body,
To cultivate a vigorous spirit,
And through correct and rigid training,
To strive for improvement in the art of Kendo,
To hold in esteem human courtesy and honor,
To associate with others with sincerity,
And to forever pursue the cultivation of oneself.

This will make one be able:

To love his/her country and society,
To contribute to the development of culture
And to promote peace and prosperity among all peoples.

Annonser
%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close