Skip to content

Om Iaido

På Enighet Sportcenter finns det även möjlighet att träna Iaido. Mer information om Iaido på Enighet hittar du här.

Iaido (居合道) är en japansk modern budoart. Iaido kan beskrivas som konsten att dra det japanska svärdet, katana, men för de som tränar på avancerad nivå kan det snarare beskrivas som en slags meditation i rörelse, med mycket fokus på koncentration. Iaido kan översättas till ”vägen till harmoni med nuet” eller ”vägen till harmonisk närvaro”. Karaktäristiskt för iaido är att utövaren drar svärdet och hugger i samma rörelse. Detta kallas nuki-tsuke på japanska. Iaidon utvecklades under den japanska senmedeltiden för att användas och fungera i strid. Idag övar man i princip samma tekniker som då, dock utan verkliga motståndare.

All iaido utförs som kata (förutbestämda ”mönster”), både träning och tävling. Utövarna bär keikogi (träningsjacka) och hakama (en vid, veckad byxa som traditionellt bars av samurajerna). Under hakama bärs också obi, bältet, i vilket svärdet är nedstucket med eggen uppåt.

Iaido tränas med bokken (träsvärd, kallas även ‘bokuto’), iaito (träningssvärd av metall, oftast en blandning av aluminium och zink som gör svärdet lättare och bättre lämpat för speciellt nybörjarträning, men även fortsatt träning. Detta svärd är dock ej skarpslipat.) eller shinken (skarpt svärd) mot en imaginär motståndare. Utövarna hugger aldrig mot varandra.

Källa: Wikipedia


Träningstider:

Måndag 18.00-19.15

Lördag 11.00 – 12.00

Annonser
%d bloggare gillar detta: